Az automatizálás - rövid történeti kitekintés
2018. március 20. írta: Dankó József

Az automatizálás - rövid történeti kitekintés

Technológiai fejlődés és géprombolás

A technikai eszközök – napjainkban egyre gyorsuló ütemű – fejlődése a reneszánsz korszakban indult meg Európában. A gépek miatt kevesebb munkáskézre volt szükség, ezért társadalmi jelenséggé vált a munka elvesztésétől való tömeges félelem. A megélhetésüket veszélyben érző emberek elkeseredettségükben a gépek ellen fordultak: géprombolásról már a XVIII. század elejéről is vannak feljegyzések, míg a XIX. században, az ipari forradalom alatt tömegméretű mozgalommá vált. A jelenség Angliában olyan komoly problémát jelentett, hogy a parlament döntése értelmében a szándékos szövőszék rombolókat halálbüntetéssel sújtották.

Automatizálás a negyedik ipari forradalomban

Napjainkban zajlik a negyedik ipari forradalomnak nevezett társadalmi-technológia változás, amely a következő években gyökeresen alakíthatja át az életünket. A közeljövő technológiai innovációi ugyanis jelentős hatással lesznek a társadalomra, azon belül is a munkaerőpiacra. Az automatizáció és a robotok térhódítása miatti átalakulás túl gyors ahhoz, hogy a szabályozók és a gazdasági szereplők reagálni tudjanak rá, ezért szinte elkerülhetetlen lesz a tömeges munkanélküliség. A mesterséges intelligencia és az automatizáció következtében a világ 15 legnagyobb gazdaságában 7,1 millió munkahely fog megszűnni a következő 5 évben. A gépek eddig csak a kékgalléros pozíciókat veszélyeztették, de a jövőben már irodai dolgozók munkáját is feleslegessé tehetik. A McKinsey & Company előrejelzése szerint 2030-ra 800 millió álláshely szűnik meg a munkába álló robotok miatt!

A megszűnő munkahelyek kétharmada az irodai adminisztratív munkakörökre koncentrálódik, de nem fognak jól járni a gyártásban, építésben, összeszerelésben dolgozók, sőt a szórakoztatóiparban is csökkenő emberi munkaerőigényre lehet számítani. Becslések szerint a mai kisiskolások 65 százalékának olyan munkája lesz, mikor felnő, amely ma még egyáltalán nem létezik.

Források:
wikipedia.org/wiki/Technof%C3%B3bia
wikipedia.org/wiki/Luddizmus
index.hu/gazdasag/2016/03/18/a_jovo_munkaja
cnbc.com/2017/11/30/robots-may-replace-up-to-800-million-workers-by-2030.html

A bejegyzés trackback címe:

https://istqb.blog.hu/api/trackback/id/tr1213754556

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása