Irreális elvárások, tévhitek és mítoszok az automatizált tesztelés terén
2018. március 20. írta: Dankó József

Irreális elvárások, tévhitek és mítoszok az automatizált tesztelés terén

Az automatizált teszteszközök bevezetésénél alapvető problémaforrás a használata során felmerülő idő, költség, erőfeszítés alul becslése, illetve a vele kapcsolatos túlzott elvárások. Irreális elvárások, az eszközbe vetett túl nagy bizalom

„Sokat akar a teszter, de nem bírja a szoftver.” Az eszközökkel szemben támasztott irreális elvárások akkor jelentenek kockázatot, ha egy szoftvert anélkül kezdenek alkalmazni, hogy tisztában lennének mire hivatott, és hogy azt valóban képes teljesíteni. Hiszen az eszköz nem csodaszer! Az alkalmazások (legalábbis a jó minőségűek) megbízhatóan végre tudják hajtani azt, amire létrehozták őket, nem tudnak minden megoldani.

Azonnali erőforrás-igény csökkenés tévhite

Egy automatizált teszteszköz bevezetésének célja többnyire az, hogy csökkentse a tesztelési erőfeszítéseket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy ezt a célt nem lehet azonnal megvalósítani, hiszen mindig egy hosszabb-rövidebb tanulási görbe társul egy automatizált tesztelési eszköz alkalmazásának hatékony használatához. Már az is idő, amíg a tesztelők áttanulmányozzák az eszköz leírását, és elsajátítják a szoftver kínálta lehetőségeket. Egy vállalati környezetbe új eszközt ráadásul csak megfelelő körültekintéssel és előzetes vizsgálatok elvégzése után, valamint folyamatos fenntartás és karbantartás mellett lehet bevezetni. Ám még egy hatékony eszköz használata sem fogja nélkülözhetővé tenni a manuális vizsgálatok szükségességét.

Azonnali határidő-csökkenés tévhite

Téves az az elképzelés, hogy az automatizált tesztek bevezetése azonnal csökkenti a szükséges időráfordítást. Egy automatizált tesztelési eszköz bevezetése ugyanis eleinte megnöveli az idő- és erőforrásigényt: fejleszteni és módosítani kell a tesztelési folyamatot, és a teljes tesztcsapatnak meg kell ismernie a változásokat, és követnie is kell azt. Az automatizált teszteszköz bevetése során szerzett tapasztalatok értékelése elengedhetetlen feltétele annak, hogy az kedvezően befolyásolja a határidőket.

Az egyszerű használat tévhite

Egy automatizált eszköz bevezetése olyan új készségeket igényel, amelyek megszerzéséhez képzésre van szükség. Bár a szoftverkészítők az eszközeiket úgy próbálják értékesíteni, hogy az eszköz egyszerű használatát hangsúlyozzák, az mégsem tekinthető minden problémát nélkülöző eljárásnak. Főleg, ha az automatizálás során szükség van programozási ismeretekre. A szoftvert használó tesztelőket ezért ki kell képezni az eszköz használatára, és meg kell ismertetni velük az eszköz által használt programnyelvet, hogy képesek legyenek használni azt (vagy fejlesztőt kell felvenni az eszköz használata érdekében).

Az automatizált tesztelés helyettesíti a manuális tesztelést - minden tesztet lehet automatizálni

Az automatizált tesztelés célja a kézi tesztelés javítása/támogatása, ám nem várható el, hogy egy projekten elvégzett tesztek 100%-a automatizált legyen. Vannak ugyanis tesztek, amiket lehetetlen teljes mértékben automatizálni. Erre az egyik legjobb példa a nyomtatás, hiszen tesztelőnek személyesen kell ellenőriznie azt a saját szemével, hogy a valóban megtörtént-e a dokumentum kinyomtatása. Az automatizálásnak az ismétlődő, kiszámítható és egyszerű feladatokra kell fókuszálniuk.

Kimerítő automatizált teszt tévhite

Az „automatizáljunk mindent” megközelítés megnöveli a tesztlehetőség mélységét, de még automatizált módon sincs elegendő idő és erőforrás kimerítő teszt elvégzéséhez. A rendszer- és felhasználói műveletek végtelen számú kombinációja, az összes lehetséges be- és kimenet, valamint a lehetséges rendszerutak mennyisége ezt egyszerűen lehetetlenné teszi. A tesztelés egy potenciálisan végtelen feladat.

A bejegyzés az alábbi forrásokból táplálkozik:
Crswlls.wordpress.com - common-pitfalls-of-ui-test-automation
Ekatcherv.com - top-5-pitfalls-of-test-automation-how-to-avoid-them
Itware.hu - a-tesztautomatizalas-jovoje
ISTQB - istqb.org
JP-Lambert - why-test-automation-fails
Leantesting.com - pitfalls-of-test-automation
Reloaddk - Slideshare.net - pitfalls-of-test-automation
Searchsoftwarequality - Why-automated-software-testing-fails-and-pitfalls-to-avoid
Seguetech.com - automation-testing
Smartbear blog - test-automation-pitfalls-dont-get-trapped-test-automation-pitfalls
Techbeacon.com - software-test-automation-6-common-mistakes-how-avoid
Testingexcellence.com - test-automation-advantages-and-disadvantages
Teszteslés a gyakorlatban - tesztautomatizalas

A bejegyzés trackback címe:

https://istqb.blog.hu/api/trackback/id/tr3113754586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása