Tekinthető-e tesztelésnek az automatizálás?
2018. március 20. írta: Dankó József

Tekinthető-e tesztelésnek az automatizálás?

Bár a cégvezetők sok esetben hiszik azt, hogy automatizálással megoldható a tesztelés, a gyakorlat azt mutatja, hogy az automatizálás nem valódi tesztelés. Michael Bolton az automatizált tesztelést egyenesen ellenőrzésnek nevezi, így hívva fel a figyelmet a különbségre.

Csak annyira lehet jó, amennyire a tesztterv

A tesztelő készségei nem ugyanazok, mint az tesztszoftver felhasználójának képességei. Amíg a tesztelő magára a szoftverre koncentrál, hogy mit és hogyan kell vizsgáljon, addig az eszközhasználó az automatizált eszközre figyel, hogy hogyan tudja elvégeztetni vele a munkát. Az automatizált tesztek ezért sem rendelkeznek az emberi tesztelők megértésével és rugalmasságával. Nem beszélve arról, hogy a teszteszközök csak azt tudják végrehajtani, amire képesek, és amire parancsot kaptak egy ellenőrzőlistán, új információkkal vagy a váratlan eredményekkel nem tudnak mit kezdeni. Az automatizálási stratégiák meghatározott eljárásokon alapulnak, így nem észlelik, és nem veszik figyelembe az újonnan felmerülő információkat. A tesztelés nem csak előre meghatározott vizsgálati lépések sorozatát hajtja végre, és összehasonlítja a tényleges eredményeket a várt eredményekkel, amely az automatizált ellenőrzések feladata.

Az emberi intelligencia hatalma

Egy teszteszköz segítséget nyújt, de nem helyettesíti azt az intelligenciát, amely képes eldönteni, hogy hogyan, mikor és miként tudja azt a leghatékonyabban használni. A tesztelés egy feltáró tevékenység; amelyben szükség van ismeretekre, kíváncsi elmére, amely képes megismerni egy alkalmazás viselkedését, és ezen tudás bitokában képes észlelni a szoftver hibáit. Egy alkalmazás megfelelő teszteléséhez mindig szükség van emberi intelligenciára.

Értékel, következtet, tanul és fejlődik

A hús-vér tesztelők nyomon követik és értékelik a tesztek eredményét, amelyből egyrészt következtetéseket vonnak le a teszt további menetére vonatkozóan, másrészt tanulnak belőle. Döntést tudnak hozni a feltárt inromációkból, az új irányokról és megközelítési módokról, amelyek révén folyamatosan és akár menet közben is képes növelni hatékonyságát.

Automatikus automatizálthoz, kiszámíthatatlan intuitívhez

A végfelhasználó viselkedése sosem kiszámítható! Az automatizált tesztek ezért nem helyettesíthetik az intuíciót magában foglaló emberi tesztelés rugalmasságát, alkalmazkodóképességét és a kiszámíthatatlan viselkedést. Ezért a kiszámítható dolgokat érdemes automatizálva ellenőrizni, míg a kiszámíthatatlant csak manuálisan szabad.

Konklúzió

Az automatizált tesztelés nagyon hasznos kiegészítő, de ma még nem képes helyettesíteni a hús-vér tesztelőket. Amíg a mesterséges intelligencia képességei és memóriája véges, addig nem lesz képes helytállni abban a környezetben, ahol az emberi hülyeség határtalan, a rosszindulat pedig mérhetetlen. Ezért még jó ideig szükség lesz az emberi tesztelők intelligenciájára és intuícióira.

A bejegyzés az alábbi forrásokból táplálkozik:
Crswlls.wordpress.com - common-pitfalls-of-ui-test-automation
Ekatcherv.com - top-5-pitfalls-of-test-automation-how-to-avoid-them
Itware.hu - a-tesztautomatizalas-jovoje
ISTQB - istqb.org
JP-Lambert - why-test-automation-fails
Leantesting.com - pitfalls-of-test-automation
Reloaddk - Slideshare.net - pitfalls-of-test-automation
Searchsoftwarequality - Why-automated-software-testing-fails-and-pitfalls-to-avoid
Seguetech.com - automation-testing
Smartbear blog - test-automation-pitfalls-dont-get-trapped-test-automation-pitfalls
Techbeacon.com - software-test-automation-6-common-mistakes-how-avoid
Testingexcellence.com - test-automation-advantages-and-disadvantages
Teszteslés a gyakorlatban - tesztautomatizalas

A bejegyzés trackback címe:

https://istqb.blog.hu/api/trackback/id/tr2613754668

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása